ТерраВіта: разом до нових вершин!

Стало вже доброю традицією, що наприкінці листопада компанія «ТерраВіта», постачальник насіння агрокультур, засобів захисту рослин і добрив від провідних світових та європейських виробників, один із найсильніших та стабільних гравців на аграрному ринку, проводить свою щорічну Міжнародну конференцію. І цей рік не став виключенням — вже вчотирнадцяте «ТерраВіта» зібрала друзів та партнерів аби підбити підсумки своєї роботи та відсвяткувати у дружньому колі свої перемоги та здобутки.

І пишатися є чим — попри всі проблеми сьогодення, на загальному фоні економічного занепаду в країні компанія продовжує демонструвати впевненість і вміння крокувати у ногу з часом, оперативну реакцію на вимоги ринку та вкотре підтверджує стабільний розвиток бізнесу. За словами Каріни Маркарової, засновниці компанії, її чарівного та винахідливого керівника, справжньої «маленької господині великого дому», «ТерраВіта» сьогодні, звісно ж, не транснаціональна корпорація, яка «ворочає» мільярдами, втім вона — потужна міжнародна компанія, що має цілком збалансований портфель продуктів, який здатний задовольнити потреби та вимоги сільгоспвиробників з різною спеціалізацією у різних країнах та різних агро-кліматичних зонах. Засоби захисту рослин з усіх груп, унікальні регулятори росту та комплексні добрива, високоякісне насіння польових культур — все це за привабливими цінами та гнучкої фінансової політики наразі доступне аграріям України, Білорусі, Молдови, Казахстану, Польщі та Грузії.

В цих країнах «ТерраВіта» має понад 50 реєстрацій сучасних ЗЗР (пестициди та агрохімікати), що дають можливість сільгоспвиробникам забезпечити комплексний захист основних сільськогосподарських культур, овочів, садів та виноградників. А спеціальні добрива та регулятор росту (КОДА, Сібус, Келпак) мають унікальні властивості, що збільшують урожайність та якість вирощеного. Компанія пропонує продукти таких виробників, як ФМСі, «Фадер Альянс», «Глобакем», АДОБ, «Келп Продактс», «Кода САС» (варто зазначити, що «ТерраВіта» гарантує якість пропонованих нею продуктів не просто на словах, адже сама проводить державну реєстрацію всіх продуктів, забезпечуючи у такий спосіб повний комплекс всіх необхідних випробувань препаратів на різних культурах у різних умовах. Тобто пестициди та агрохімікати від «ТерраВіта» — перевірені на всі «100» та оптимально придатні для застосування там, де їх зареєстровано).

Органічно доповнюють хімічне портфоліо компанії й оптимальна для умов різних регіонів України добірка насіннєвого матеріалу селекції відомого австрійського виробника — компанії RWA. До речі, на сьогодні «ТерраВіта» — одна з перших компаній, яка розпочала широкомасштабне вирощування батьківських форм гібридів кукурудзи саме в Україні (разом з «УкрЛендФармингом» на площі 10 000 га) — у такий спосіб, за збереження усіх якісних показників, насіннєвий матеріал буквально акліматизується до умов вирощування та й коштує набагато дешевше.

Зокрема це стосується популярного в агровиробників гібриду Балерина (ФАО 280), який в цей посушливий рік показав дійсно фантастичні результати. Так, у Миколаївській області, в умовах, коли від посадки до збирання не було жодного дощу, він показав урожайність 70 ц/га, а на Херсонщині, де всі інші гібриди кукурудзи з аналогічним ФАО взагалі не утворили початків (нульова врожайність) — 30 ц/га! В умовах Черкащини (12 мм опадів за сезон) врожайність Балерини становила 97 ц/га. Маючи тонку серцевину качани гібриду швидко віддають вологу: на другий тиждень жовтня в областях Центральної України (Черкаська, Полтавська та Вінницька області) вологість в середньому становила від 14,8 до 17,5%. Погодьтеся, не кожний навіть більш «розкручений» та популярний гібрид може похвалитися такими результатами! Цікава Балерина і для вирощування її на силос. Ось що розповів Олександр Єрхов з ФГ «Росія», що на Донеччині: «У нас кукурудза родить один раз на 6 років. І це вже стало таким собі правилом. Втім, Балерина — його порушниця. Ось уже кілька років поспіль у суміші з цукровим сорго вона показує стабільну врожайність до 400 ц/га (на зерно — 50 т/га). Як на мене, для нас кращого і не вигадаєш!».

В цілому ж «ТерраВіта» підібрала дуже вдалу з погляду на врожайність та стійкість до несприятливих умов та хвороб лінійку гібридів кукурудзи, серед яких Гамлет, Леона, Саарі, Анкора, Нованія, Аманіта, Фортеза та Зірікус з ФАО від 220 до 360. Таке розмаїття дає змогу вирощувати їх практично у всіх регіонах країни за різних технологічних підходів. Не менш цікавим є насіння й інших культур селекції RWA — пшениця озима (Емеріно, Єврофіт), ячмінь ярий пивоварний (Антігон, Русалка, Сербінетта), соняшник (Силует та Сімсон), горох (Лессна) та соя (ОАС Валлас та АС Чемпіон).

Про сою слід сказати трохи більше. Традиційно конференції від «ТерраВіта» за форматом свого проведення більше нагадують засідання такого собі клуба за інтересом (у нашому випадку — агарний бізнес), де, не зважаючи на чіткий регламент, під час сесій є можливість простого, втім ділового, спілкування, що називається, поза доповідями. Так сталося і на цій конференції, коли один з її учасників, фермер з-під Полтави Станіслав Павлович Лобач, розповів про власний цьогорічний досвід вирощування сої традиційної селекції Сільвія (це новинка від «ТерраВіта»): «Вирощую сою не перший рік, перевагу віддаю канадським та німецьким сортам. Цього року якось потрапили до мене 100 кг геть іншого сорту, вирішив і її посіяти. Висів проводив звичайним для мене обладнанням, розрахованим на значні площі, та за прийнятною технологією. Але самі розумієте, з такою кількістю насіння нормальної норми висіву з використанням великої техніки не отримаєш. Якось відсіявся та, уявіть собі, просто забув, що сіяв… Знаєте, яка спека цього року панувала, посіви були не в кращому стані (відповідно, й урожайність теж). А от посіви «чужинки», хоч і були, що називається «кинуті» мною, всі у бур’янах, розвивалися на диво, добре розгілкувалися, утворили достатню кількість бобів. І, що головне, рослини через спеку їх не абортували. Урожайність була близько 30 ц/га. Не ждали, не гадали… Зібраного насіння мені вистачить на наступний рік на 6–8 га. Отака вона, Сільвія!».

Крім насіннєвих новинок, як і кожного року «ТерраВіта» виводить на ринок і пестицидні новинки. Зокрема, новий грунтовий гербіцид Пандора 500, КС (S–метолахлор, 312,5 г/л + тербутилазин, 187,5 г/л) проти однорічних злакових та деяких дводольних бур’янів у посівах соняшнику та кукурудзи; Проксаніл 720, КЕ (пропізохлор, 720 г/л) — селективний гербіцид проти однорічних злакових та деяких дводольних бур’янів у посівах соняшника, сої, кукурудзи, ріпаку; Самум Форте 374, РК— універсальний десикант із збільшеним вмістом диквату (374 г/л); Таффін 320, КС (азоксистробін, 200 г/л + ципроконазол 120 г/л) — системний фунгіцид для захисту зернових колосових культур від хвороб листя та колосу.

Ярослав Меренда ПАТ “Агрохімцентр”, Ольга Бланко “SAS”, Максим Маркаров “ТерраВіта”

Конференція, як і завжди, проходила в дружньо-діловій привітній атмосфері, цікава та змістовна пленарна частина заходу (презентації та розповіді про нові продукти, про партнерів компанії з Бельгії та Іспанії) плавно переходила у вечір відпочинку, на якому під приємну розважальну програму (класична та сучасна естрадна та джазова музика) можна було поспілкуватися та отримати позитивні емоції. Всі учасники заходу буквально відчували на собі ауру людяних стосунків між діловими партнерами та вдячності за плідну взаємовигідну працю. І напевно саме в такій доброзичливості та поважному ставленні до бізнес-партнерів полягає один із секретів успішності «ТерраВіта», яка, попри всі карколомності сьогодення, поставляє сільгоспвиробникам ефективні засоби захисту рослин, добрива та насіння від знаних та шанованих світових виробників, дбає про продовольчу безпеку країни та допомагає людям пережити скрутні часи.

І доречним буде згадати привітальний виступ Володимира Топчія, директора департаменту землеробства та технічної політики в АПК МінАП України, про те, що в цьогорічному українському короваї вагою 61 млн т є частка компанії «ТерраВіта», адже завдяки її продуктам та зусиллям він став можливим. «ТерраВіта» — корисна та цікава аграріям, тож на неї чекає подальший успіх. Отже, разом з «ТерраВіта» — до нових вершин!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.